A murit Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB

Vadim Bakatin, ultimul şef al serviciului sovietic de securitate (KGB), care le-a dezvăluit SUA o schemă de interceptări telefonice din ambasada americană de la Moscova, a murit la vârsta de 84 de ani.

Aug 1, 2022 - 20:57
Urmărește-ne peGoogle news
A murit Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB
Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

„Vadim Bakatin a murit”, a declarat o sursă informată pentru RIA Novosti, fără a oferi alte detalii.

Acesta s-a născut pe 6 noiembrie 1937 în oraşul Kiselevsk, regiunea Novosibirsk. A absolvit Institutul de Inginerie Civilă din Novosibirsk şi a lucrat în industria construcţiilor, apoi a intrat în Partidul Comunist al URSS în 1973.

După destrămarea Uniunii Sovietice, el a condus Comitetul pentru Securitatea Statului.

Bakatin este cunoscut mai ales pentru faptul că a predat Statelor Unite, cu permisiunea preşedintelui de atunci al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, „în semn de bunăvoinţă”, o schemă originală a unor interceptări telefonice din noua clădire a ambasadei americane de la Moscova.

Sarcina lui Bakatin a fost reformarea KGB - ca urmare a administraţiei sale, instintuţia a fost împărţit în servicii speciale independente (în special, informaţii externe şi securitatea statului), trupele de frontieră au fost îndepărtate din comitet.

În ianuarie 1992, primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, l-a demis pe Bakatin, după care acesta nu a mai ocupat funcţii publice.