Ministrul Finanţelor din Germania cere să nu se mai folosească gaz pentru producţia de electricitate

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner a solicitat întreruperea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul îngrijorărilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia mişcorează furnizările, relatează, duminică, DPA, potrivit Adevărul.ro.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Finanţelor din Germania cere să nu se mai folosească gaz pentru producţia de electricitate
Foto: Kevin Schneider/ Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate”, a declarat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.

Totodată, ministrul german al Finanţelor a solicitat ca „centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul” să fie păstrate în exploatare în Germania până în 2024, dacă va fi necesar, şi a menţionat că ministrul german al Economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a sista utilizarea gazului pentru producţia de energie electrică.

Dar, un purtător de cuvânt al lui Habeck a atenţionat că o „interdicţie completă a folosirii gazului pentru producţia de electricitate va conduce la o criză de energie şi la întreruperi de curent”.

Mai mult decât atât, acelaşi purtător de cuvânt a mai precizat că unele centrale electrice pot funcţiona exclusiv pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a substitui gazul în producţia de energie acolo unde este posibil, a mai afirmat acesta.

Germania, dependentă de gazul rusesc, se confruntă cu reduceri consecutive ale furnizărilor  realizate de compania rusă Gazprom, în vreme ce Berlinul învinovăţeşte Moscova că invocă motive pentru a argumenta micşorările volumului de gaz, considerate de Germania drept represalii după măsurile restrictive impuse de UE.

Gazprom a diminuat începând de miercuri, 27 iulie, volumul gazelor furnizate prin conducta Nord Stream la 20% din capacitatea acesteia, intensificând astfel temerile că Germania nu va avea suficiente gaze la iarnă.

Între timp, Germania caută soluţii, precum repunerea în funcţiune a unor termocentrale pe cărbune. Pentru a sprijini această ţară, Comisia Europeană a solicitat statelor membre UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022- martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani. Totodată, propunerea a fost inclusă într-un acord încheiat, marţi, la nivelul UE, care prevede însă că această diminuare va fi, pentru moment, voluntară, iar în cazul în care executivul comunitar va decide să devină obligatorie mai multe state membre vor beneficia de excepţii.

Sursa: Adevărul.ro