Polițiștii din țară trimiși în misiune pe litoral, amendați de polițiștii locali - Situație absurdă la Constanța

Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), atrage atenția asupra unei situații neobișnuite din orașul Constanța, unde polițiștii locali i-au amendat, în repetate rânduri, pe polițiștii din Poliția Națională, notează DCNews.ro.

Iul 31, 2022 - 22:02
Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii din țară trimiși în misiune pe litoral, amendați de polițiștii locali - Situație absurdă la Constanța
Foto: Captură Video Kanal D

”Polițiștii noștri din toată țara, în perioada sezonului estival, sunt deplasați în misiuni pe teritoriul județului Constanța, pentru suplimentarea efectivelor de ordine și siguranță publică, prevenirea furturilor din buzunare și bagaje, a violențelor, a accidentelor de circulație, fluidizare a traficului și pentru menținerea ordinii și liniștii publice. Situațiile stau de maniera următoare:

Polițiștii se deplasează, pe raza județului Constanța, cu autoturismele personale, care sunt trecute în ordinele de serviciu, ce prevăd expres misiunea ”de la data de...la data de...”. Mai mult, pe raza municipiului Constanța, fapt ce depinde doar de primărie, locurile de parcare sunt insuficiente, uneori inexistente. Afluxul de turiști este foarte mare. În atare condiții, polițiștii neavând o parcare pentru autoturismele personale, sigur că, parchează în apropierea locului în care ei sunt cazați, pentru că există anumite zone în care ei sunt cazați.”, a declarat Christian Ciocan, potrivit DCNews.ro.

Am întâlnit următoarea situație: Polițiștii locali i-au amendat, în repetate rânduri, pe polițiștii din Poliția Națională, care sunt în misiune, atenție, nu sunt în concediu! Este o misiune ordonată de la nivelul IGPR, competența este superioară municipiului Constanța, care nu are altceva de făcut decât să îi primească și să îi introducă în misiunile curente de patrulare și de intervenție.”, a punctat Ciocan.

Prin urmare, misiunile sunt ordonate de la nivel central. Or, întâlnim această situație paradoxală. Polițiștii vin în teritoriu, în Constanța, tocmai pentru a presta un serviciu pentru siguranța cetățenilor. În atare condiții, din motive independente de voința lor, nu ai unde să îți parchezi autoturismul, nu poți să îl parchezi pe spațiul verde, nu poți pe plajă, în copaci sau altundeva. Or, un polițist să plătească tarifele de parcare, în condițiile în care se află în misiune. Sigur că, legea este lege. Noi suntem primii care spunem că legea, generic vorbind și punctual, trebuie respectată de toată lumea, dar, iată că, ne lovim de o astfel de stare de lucruri.”, a spus Ciocan.

Mi-au arătat procese verbale și, discutând colegial, mi-au spus că în repetate rânduri au fost sancționați. Nu eu sunt în măsură să iau decizii, problema este  complexă, ține de primărie. A priori, Poliția lucrează pentru comunitate, or dacă noi așteptăm de la poliție întotdeauna, nu în situația dată, să fie o moașă comunală și să rezolve tot, comunitatea reprezentată de primărie, care este o instituție în slujba cetățenilor, trebuie să asigure condițiile concrete ca pentru cei pe care îi plătesc, la rândul lor, să presteze un serviciu polițienesc de calitate. Dacă știm doar să sancționăm că nu s-au respectat niște reguli de circulație, probabil, sunt mulți sancționați, nu doar polițiști... dar, în momentul în care impui reguli, trebuie să asiguri infrastructura, condițiile respectării regulilor! L-am informat pe președintele Federației și îl voi informa pe șeful IGPR, generalul Benone Matei, ca să aibă cunoștință de această situație neobișnuită, neplăcută.”, a concluzionat Christian Ciocan, pentru DC News.

Sursa: DCNews.ro