Gazprom anunţă că a suspendat livrările de gaz către Letonia

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunțat sâmbătă, 30 iulie, că a încetat să mai aprovizioneze cu gaz țara vecină Letonia, acuzând-o că a încălcat condițiile de retragere a gazelor.

Iul 30, 2022 - 13:58
Iul 30, 2022 - 13:58
Urmărește-ne peGoogle news
Gazprom anunţă că a suspendat livrările de gaz către Letonia
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Rusia a întrerupt deja aprovizionarea cu gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Țările de Jos și Danemarca, care au refuzat să plătească gazul în conformitate cu un ordin al președintelui Vladimir Putin care impune crearea de conturi în ruble într-o bancă rusă, ca parte a unei noi scheme de decontare.

De asemenea, Rusia a oprit vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

Într-o declarație de sâmbătă, Gazprom nu a precizat ce condiții de retragere a gazelor ar fi încălcat Letonia, notează Reuters.

Mișcarea Gazprom vine la o zi după ce firma energetică letonă Latvijas Gaze a declarat că achiziționează gaz din Rusia și plătește în euro, mai degrabă decât în rublele necesare pentru tranzacționarea cu Gazprom.

Un purtător de cuvânt al Latvijas Gaze a declarat, însă, vineri că compania cumpără gaz din Rusia, dar nu de la Gazprom. Latvijas Gaze nu și-a numit furnizorul, invocând confidențialitatea afacerilor.

În martie, Putin a spus că cel mai mare producător de gaze naturale din lume va cere țărilor desemnate ca „neprietenoase” în poziția lor față de conflictul din Ucraina să plătească pentru gazul de conductă în ruble.

Comisia Europeană, care a avertizat că respectarea ordinului lui Putin ar putea încălca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, a îndemnat companiile din UE să continue să plătească în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom, marea majoritate fiind în euro sau dolari.