Un bărbat și o femeie din SUA, arestați, după ce au trăit 35 de ani sub identitatea unor bebeluși morți

Justiţia americană a inculpat pentru "furt de identitate" un cuplu care a trăit timp de 35 de ani sub numele de bebeluşi decedaţi, un dosar marcat de suspiciunea de spionaj, scrie AFP.

Iul 29, 2022 - 07:51
Iul 29, 2022 - 07:56
Urmărește-ne peGoogle news
Un bărbat și o femeie din SUA, arestați, după ce au trăit 35 de ani sub identitatea unor bebeluși morți
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Walter Primrose şi soţia sa, Gwynn Morrison, ambii născuţi în 1955, au fost arestaţi vineri în Hawaii. Potrivit documentelor judecătoreşti, la o percheziţie a locuinţei lor s-a găsit o veche fotografie a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB.

Un judecător federal a decis joi, în cursul unei audieri telefonice, că bărbatul de peste 60 de ani prezenta un "risc de a fugi" şi a ordonat ţinerea lui în continuare în arest. Soţia sa va compărea săptămâna viitoare în faţa magistratului.

Potrivit actului de inculpare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980, iar în 1987, dintr-un motiv necunoscut, au furat identitatea lui Bobby Fort şi Julie Montague, bebeluşi decedaţi cu câţiva ani mai devreme şi îngropaţi în cimitirele din apropiere.

Ei s-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, el a lucrat la paza de coastă sub numele de Bobby Fort, a servit în această calitate timp de 20 de ani înainte de a fi angajat la un subcontractor al Departamentului Apărării.

De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. Ei au fost în cele din urma reperaţi în 2018 încercând să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor şi pazei de coastă.

Actul de acuzare nu se referă la acuzaţii de spionaj, dar un document depus la procedură pentru a se opune punerii lor în libertate provizorie sugerează un dosar complex.

"Agenţii federali au confiscat scrisori" adresate acuzaţilor "sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn", sugerând ca foloseau mai multe nume false şi au găsit fotografii cu ei purtând uniforme militare ale KGB, a scris procurorul federal Clare Connors.

O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus ofiţerilor că ea a locuit în România când ţara era încă în blocul comunist, a adăugat procurorul.

Cât despre soţul ei, în calitate de subcontractor al Pentagonului, el era nevoit să raporteze toate călătoriile în străinătate şi a omis să facă acest lucru pentru mai multe sejururi în Canada, a continuat Clare Connors.

Avocatul lui Gwynn Morrison, Megan Kau, a declarat într-un scurt comentariu pentru AFP că clienta sa nu a recunoscut acuzaţiile împotriva ei.