Motivarea instanței în cazul achitării lui Vasile Blaga, în dosarul de corupție

Judecătorii au motivat decizia de achitare a europarlamentarului PNL Vasile Blaga. Instanța a stabilit că fostul secretar general al PDL a primit 700.000 de euro pentru partid, dar procurorii nu au reușit să demonstreze că acesta a știut că sunt bani din corupție și că a sprijinit activitatea infracțională a lui Gheorghe Ștefan, zis "Pinalti". În plus, judecătorii spun că Vasile Blaga ar fi trebuit anchetat sub o altă acuzație.

Iul 28, 2022 - 22:11
Urmărește-ne peGoogle news
Motivarea instanței în cazul achitării lui Vasile Blaga, în dosarul de corupție
Foto: Guvernul României/Arhivă

Vasile Blaga s-a apărat: a crezut că banii sunt simple sponsorizări către partid necesare campaniei electorale din 2012 pentru referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu. Nu au fost probe care să dovedească că a știut că de fapt erau spăgi - a precizat instanța în decizia de achitare.

"Nu există un probatoriu apt de a forma convingerea instanţei că sumele de bani au fost remise inculpatului Blaga Vasile în considerarea strictă a unei înţelegeri aflate în legătură directă cu tranzacţia de corupţie dintre Ștefan Gheorghe şi Berdilă Horațiu.", se arată în motivarea instanței.

Omul de afaceri Horațiu Berdilă și fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan zis "Pinalti", și-au recunoscut faptele. Pinalti s-a înțeles cu procurorii și a acceptat o pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. El susținut că o parte din bani i-ar fi dat la partid, lui Vasile Blaga.

Pinalti a susținut că, în 2009, s-ar fi înțeles cu Vasile Blaga să numească un director la compania de stat Transelectrica. Și apoi să colecteze comisioane din contractele pe care omul pus de ei le-a acordat clientelei de partid. Cum era omul de afaceri Horațiu Berdilă, care a primit contracte de la Transelectrica și a dat mai departe comisioane la partid.

Judecătorii au considerat și că procurorul trebuia să îl ancheteze pe Vasile Blaga sub cu totul altă acuzație.

"Încadrarea făcută a fost greșită, totodată probele nu au existat pentru niciuna din faptele imputate și, în atare situație, judecătorii au dat soluția legală de a-l achita pe domnul Blaga de sub acuzația ce a fost nefondată și neprobată în niciuna dintre instanțe", a declarat Cristian Ene, avocatul lui Vasile Blaga, potrivit Știrilor TVR.

Procurorul care a instrumentat dosarul lui Blaga este Mircea Negulescu zis Portocală, judecat acum la Înalta Curte pentru presupuse abuzuri în instrumentarea dosarelor.