Generalul STS, condamnat după ce a luat mită sticle de băutură, a mai primit o condamnare pentru decontări fictive
Generalul Nicolae Fugulin de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – condamnat cu suspendare pentru că a luat șpagă sticle de băutură pentru promovarea în funcție a soției unui prieten – a mai primit o pedeapsă de 6 luni pentru decontări fictive de 1.450 de lei. Un nepot pompier îl rugase să-l ajute cu un mic fals în înscrisuri.

Gen. (r) Nicolae Fugulin de la STS este cel care a primit o pungă cu băutură de la un prieten polițist, Liviu Berhardt, care urmărea să obțină promovarea soției sale ca ofițer al structurii.
Numai că nimic din ce îi promisese generalul amicului său, Liviu Berhardt, nu s-ar fi materializat în vreun fel, precizează gen. (r) Nicolae Fugulin, iar băutura – mai exact, două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco – o primise în numele „unei vechi prietenii”.
Deoarece Curtea de Apel București a validat acordul de recunoaștere a faptei – pe care, inițial, Tribunalul București îl respinsese – Fugulin a primit 1 an și 8 luni cu suspendare.
În plus, acestuia i-a fost confiscată toată băutura, care acum stă, cel mai probabil, pe un raft în camera de corpuri delicte de la parchet.
La această pedeapsă s-au adăugat încă două luni, în urma deciziei Tribunalului București de luni, 25 iulie.
Trebuie menționat că generalul Fugulin a scăpat de acuzațiile de complicitate la înşelăciune sub forma instigării în urma unui acord ce mediere, altfel pedeapsa putea să fie mult mai mare.
Decizia pe fond a Tribunalului București:
„Încetează procesul penal început faţă de: inculpatul Fugulin Nicolae (…) pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la complicitate la înșelăciune (persoană vătămată Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București Ilfov, inculpata Năstăsia Cristina (…) pentru complicitate la înşelăciune (persoană vătămată ISU B-IF)
Condamnă pe inculpatul Fugulin Nicolae la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 8 luni închisoare la care inculpatul a fost condamnat prin decizia penală nr. 85 din 04.02.2021 a Curții de Apel București – Secția I penală, definitivă la 04.02.2021, prin care a fost desființată sentința penală nr. 930 din 19.06.2020 a Tribunalului București.
Contopeşte pedeapsa de 6 luni închisoare la care inculpatul a fost condamnat pentru infracţiunea dedusă judecăţii cu pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare la care inculpatul a fost condamnat prin decizia penală nr. 85 din 04.02.2021 a Curții de Apel București, definitivă la 04.02.2021, prin care a fost desființată sentința penală nr. 930 din 19.06.2020 a Tribunalului București în pedeapsa cea mai grea de 1 an și 8 luni închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din pedeapsa de 6 luni închisoare – 2 luni, urmând ca inculpatul să execute 1 an şi 10 luni închisoare.
Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. (…) Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi 25.07.2022, prin punerea la dispoziție, prin mijlocirea grefei instanței”.
Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București și trimis în instanță pe data de 22 octombrie 2021 Nicolae Fugulin a fost trimis în judecată în al doilea dosar penal, pe lângă cel al „Frăției cadourilor din STS”, mai precis pentru o „găinărie” de 1.450 de lei la ISU B-IF.
„Inculpatul (Miu Cătălin Romeo – n.r.) cu intenția de a obține în mod fraudulos decontarea unor servicii turistice acordate de angajator conform O.U.G. nr. 8/2009, în baza unei rezoluții infracționale unice, în data de 16.09.2019, l-a instigat pe inculpatul (Fugulin Nicolae – n.r.), unchiul său, să-i obțină, în fals o factură fiscală și bonul fiscal aferent de la un operator economic de turism, astfel încât, după ce a fost de acord să-l ajute în acest sens, i-a transmis acestuia prin aplicația Whatsapp cartea de identitate (datele sale de stare civilă), pentru ca apoi, după ce a obținut documentele, să le depună în data de 04.10.2019 la unitatea angajatoare (ISU București – Ilfov) împreună raportul de decontare a serviciilor turistice, obținând în acest mod suma de 1450 de lei”, se arată în rechizitoriu.
Astfel, pe data de 19 septembrie 2019, Nicolae Fugulin a intervenit pe lângă Cristina Năstăsia, patroana de la „Popasul Vânătorilor” din Bușteni, pentru ca aceasta să elibereze o chitanță falsă, în baza căreia nepotul lui Fugulin să-i „țepuiască” pe cei de la ISU B-IF cu 1.450 de lei.
„Inculpata (Cristina Năstăsia – n.r.), (…) care deținea pensiunea Popasul Vânătorilor” din oraș Bușteni, instigată de inculpatul (Nicolae Fugulin – n.r.), primind de la acesta prin aplicația Whatsapp datele de stare civilă ale inculpatului (Romeo Cătălin Miu – n.r.), a emis factura fiscală și bonul fiscal pentru suma de 1.450 de lei (servicii cazare și mic dejun), care atestau, în fals, că cel din urmă ar fi fost cazat la unitatea turistică în perioada 16.09.2019 – 20.09.2020, documente folosite apoi de către inculpatul (Romeo Cătălin Miu – n.r.) pentru a obține decontarea la unitatea angajatoare”, mai rețin procurorii militari.
Pe data de 19 februarie 2022, Nicolae Fugulin a fost audiat ca martor în dosarul „Frăției cadourilor de la STS” și a povestit cum a primit o pungă cu băutură de la un prieten polițist, Liviu Berhardt, care urmărea să obțină promovarea soției sale ca ofițer al structurii.
Și în acest dosar Fugulin a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere. În schimb, Liviu Berhardt și ceilalți inculpați pe care i-ar fi „uns” pentru ca soția sa să ajungă ofițer – printre care și generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore (foto), la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane din STS – au rămas să se judece pe fond la Curtea de Apel București.
Nicolae Fugulin a relatat că în luna martie 2020 a fost vizitat de Berhardt și de Mălureanu, care i-au adus cadouri „de ziua femeii”.
„Pe 8 martie au venit amândoi la mine, fără să îi chem eu și fără să mă anunțe, cu 2 buchete de flori, unul pentru soție, altul pentru fată (n.r. – fiica lui) și cu o punga în care se aflau 4 sticle: una de prosecco, una de vodcă și două de whisky. Și am întrebat de ce au venit la mine și au zis că de Ziua Femeii, cu cadouri pentru soție și pentru fată, ei fiind trecere către Târgoviște. Pe timpul urmăririi penale domnul procuror m-a întrebat dacă aceste cadouri cu care au venit ei ar putea reprezenta un semn de recunoștință din partea lui Berhardt pentru sprijinul pe care i l-am dat. I-am spus că poate fi orice, mai puțin pentru sprijinul acordat, pentru că eu am luat de bună declarația lor, ca au trecut pe la mine pentru ziua femeii. Pe 10 martie s-a terminat jocul, a intervenit DNA-ul, a făcut percheziții și nu au găsit nimic la domiciliul meu. Nu știu ce au găsit la Berhardt”, a mai spus gen. (r) Nicolae Fugulin.
Pe data de 4 februarie 2021, Curtea de Apel București a desființat decizia instanței ierarhic inferioare și a admis acordul de recunoașterea a vinovăției și l-a condamnat pe gen. (r) Nicolae Fugulin la pedeapsa de1 an și 8 luni cu suspendare. În plus, instanța i-a confiscat băutura.
„Dispune luarea față de inculpat a măsurii de siguranță a confiscării speciale cu privire la următoarele bunuri: două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco și suma de 360 lei, cu privire la care a fost instituită măsura sechestrului asigurător, prin ordonanța din data de 01.07.2020”, se arată în decizia CAB.
Sursa: Ziare.com