Ministrul Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban de la Tușnad: Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a criticat luni, 25 iulie, discursul de la Tușnad al premierului Ungariei, Viktor Orban.

Iul 25, 2022 - 20:47
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban de la Tușnad: Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României
Foto: MAE/Facebook

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile. În acelaşi timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleaşi concepţii pe care le-am văzut deja în poziţionările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară. Desigur, fiecare stat îşi defineşte poziţiile pe teme internaţionale aşa cum consideră, dar, după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei. România a susţinut şi susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context”, a afirmat Bogdan Aurescu pentru Digi24.

Ministrul de Externe a adăugat că România a sprijinit şi sprijină, „în orice modalităţi conforme dreptului internaţional, eforturile acestui stat de a face faţă agresiunii Rusiei”.

„Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste şi să câştige. Sancţiunile decise de UE, SUA şi alţi parteneri internaţionali sunt necesare şi utile, România a sprijinit şi continuă să sprijine consolidarea regimului european şi internaţional de sancţiuni împotriva Rusiei, care îşi produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimţite de Rusia şi mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acţioneze. A fost şi este o abordare corectă din partea comunităţii internaţionale democratice. De asemenea, suntem consecvenţi şi fermi ca stat membru al UE, aliat NATO şi partener strategic al SUA, şi, prin urmare, suntem vocali şi extrem de activi în promovarea şi consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internaţional”, a completat Aurescu.

Sâmbătă, premierul Ungariei a criticat, printre altele, migrația ”impusă” de UE și ajutorul militar al Occidentului pentru Ucraina.