Nicolae Ciucă: România va primi 31,5 miliarde de euro, până în 2027. Fac apel la potenţialii beneficiari să pregătească din timp proiectele

Premieruul Nicolae Ciucă a transmis că a primit cu încredere în perspectivele de dezvoltare ale României anunţul Comisiei Europene, arătând că, prin Acordul de parteneriat actualizat, România va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro fonduri europene. Premierul a făcut apel la potenţialii beneficiari „să îşi pregătească din timp proiectele, pentru că toate sectoarele de activitate au nevoie de finanţare ca de oxigen”.

Iul 25, 2022 - 19:52
Iul 25, 2022 - 19:59
Urmărește-ne peGoogle news
Nicolae Ciucă: România va primi 31,5 miliarde de euro, până în 2027. Fac apel la potenţialii beneficiari să pregătească din timp proiectele
Foto: Guvernul României

Am primit cu încredere în perspectivele de dezvoltare ale României anunţul de astăzi al Comisiei Europene. Prin Acordul de parteneriat actualizat, ţara noastră va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro fonduri europene din Politica de Coeziune. Împreună cu cele 13,6 miliarde euro cofinanţare naţională, vom avea la dispoziţie peste 45 de miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în direcţia coeziunii economice, sociale şi teritoriale, precum şi pentru tranziţia verde şi digitală”, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-un comunicat de presă.

Şeful Executivului a salutat decizia Comisiei Europene, pe care a arătat că o consideră „un semnal de încredere şi de susţinere a priorităţilor României” şi că statul nostru răspunde „cu responsabilitate gestului de solidaritate europeană”.

Suntem pregătiţi să gestionăm transparent şi cât mai eficient sumele alocate. Fiecare cetăţean va putea urmări online, în timp real, pe site-ul https://www.fonduri-ue.ro/statistici , cum sunt cheltuiţi banii europeni. Reducem birocraţia, adaptăm legislaţia şi sprijinim comunităţile locale să-şi ia soarta în propriile mâini. Spre deosebire de precedentul exerciţiu bugetar, de acum autorităţile locale vor avea un cuvânt definitoriu de spus în ceea ce priveşte prioritizarea proiectelor, astfel încât zonele defavorizate să fie mai puternic susţinute pentru a recupera decalajele de dezvoltare”, a mai ttransmis Ciucă.

Potrivit premierului, la nivelul Guvernului, a fost aprobată toată documentaţia pentru accesarea banilor, lansând un apel către potenţialii beneficiari.

„Experienţa de până acum ne ajută să susţinem un ritm alert de atragere a finanţărilor europene, prin reducerea termenelor pentru etapele următoare: lansarea programelor operaţionale şi a apelurilor de proiecte. Fac apel la potenţialii beneficiari să îşi pregătească din timp proiectele, pentru că toate sectoarele de activitate au nevoie de finanţare ca de oxigen”, a mai transmis Ciucă.

Şeful Executivului român a mai arătat că, „dacă luăm în calcul şi fondurile de care vom beneficia prin PNRR, finanţările prin celelalte politici europene şi sumele pe care le putem cheltui în continuare din exerciţiul bugetar precedent, avem în total 90 de miliarde de euro pe care să-i investim în domenii de interes major pentru români”.

„De la sănătate şi transport, la ocuparea forţei de muncă, combaterea sărăciei, eliminarea decalajelor de dezvoltare şi, deopotrivă, susţinerea perspectivelor de evoluţie către o economie competitivă şi inovatoare”, a conchis premierul.