Începe a doua repriză de prelungiri a Recensământului, în România

Institutul Naţional de Statistică a anunţat prelungirea până la 31 iulie a perioadei de culegere a datelor pentru Recensământul persoanelor şi locuinţelor 2022. Este cea de-a doua prelungire şi ultima permisă de lege, data iniţială de încheiere a recenzării fiind 18 iulie.

Urmărește-ne peGoogle news
Începe a doua repriză de prelungiri a Recensământului, în România
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Prelungirea va funcţiona în localităţile în care gradul de recenzare este scăzut şi există riscul ca până la finalul perioadei să nu fie acoperită întreaga populaţie.

Până la 20 iulie au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane, adică 84,4% din populaţia rezidentă estimată la începutul recensământului – 19 milioane de persoane.

Capitala este una dintre localităţile în care recenzarea a mers greu. În ultima săptămână, primăriile de sector au deschis 80 de noi centre de recenzare fixe, alţi recenzori fiind mobilizaţi în teren pentru recenzarea la reşedinţă. În ultima analiză pentru Contributors.ro, făcută pe datele culese până luni, 11 iulie, academicianul Vasile Gheţău arată că diferenţele pe judeţe ale gradului de recenzare sunt considerabile, totalul populaţiei nerecenzate fiind foarte mare – 3,4 milioane de persoane, adică 20%.

Judeţele cu grad mare de recenzare sunt Botoşani – cu peste 90% din populaţie, Vrancea, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Olt şi Teleorman. La polul opus, cu procente imense de populaţie nerecenzată, se află Bucureştiul – cu aproape 45%, judeţele Timiş – cu 35%, Ilfov – cu peste 30%, Iaşi, Caraş-Severin şi Constanţa – cu peste 25% fiecare. La care se adaugă Sibiu şi Cluj.

Potrivit academicianului Vasile Gheţău, s-a ajuns la aceste valori ridicate ale nerecenzării, în condiţiile în care autorecenzarea a mers bine în Capitală şi în alte oraşe mari, din pricina dificultăţilor neaşteptate în organizarea şi eficienţa muncii recenzorilor în faza înregistrării în gospodării.

Recrutarea recenzorilor s-a dovedit mult mai dificilă decât se credea, folosirea tabletei la înregistrare nu este o activitate uşoară ţinând cont de multitudinea informaţiilor asupra populaţiei şi locuinţelor din sectorul de recensământ stocate în tabletă, de rigorile şi disciplina completării electronice a chestionarelor şi ale transmiterii lor la servere. Abandonul activităţii de recenzare la apariţia dificultăţilor şi a unor comportamente anti-recensământ în gospodării urbane au contat şi ele”, a explicat specialistul.

Acesta a pledat pentru prelungirea perioadei de recenzare şi pentru creşterea numărului de recenzări, ca fiind singurele soluţii. „Recensământul trebuie finalizat cu orice preţ! Eşecul ar constitui un imens semn de incapacitate a ţării, a societăţii româneşti în ansamblul său, de organizare şi de efectuare a unui recensământ naţional în anul 2022”, a conchis academicianul.