ISU Tulcea: Cauza probabilă a incendiului pe sute de hectare de lângă Poligonul Babadag a fost căderea unui obiect proiectil

Incendiul din zona Poligonului Babadag, care a afectat o suprafaţă totală de aproximativ 400 de hectare, a fost lichidat, însă o fermă a ars în întregime, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea.

Iul 23, 2022 - 12:53
Urmărește-ne peGoogle news
ISU Tulcea: Cauza probabilă a incendiului pe sute de hectare de lângă Poligonul Babadag a fost căderea unui obiect proiectil
Foto: ISU Tulcea/ Imagine cu caracter ilustrativ

"Intervenţia echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a SVSU Jurilovca şi Sarichioi dar şi a forţelor din cadrul MApN, a fost finalizată. (...) Au ars aproximativ 150 de ha de vegetaţie uscată din perimetrul poligonului şi aproximativ 250 de ha de vegetaţie uscată din izlazul comunei Jurilovca. Din suprafeţele menţionate anterior se numără şi suprafaţa fermei care a ars (54 ha)", se arată într-un comunicat al ISU Tulcea.

Sursa citată precizează că ferma agricolă a ars în întregime - un saivan pentru animale, o casă de locuit de 16 metri pătraţi, o cocină de porci, 400 de baloţi de fân, 4.000 de baloţi de paie, 600 de baloţi de lucernă, 19 tone de orz, dar şi 18 animale (10 oi şi opt porci).

"Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca şi proprietar, 435 de oi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost căderea unui obiect proiectil", se mai menţionează în comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale a informat, vineri, că un incendiu de vegetaţie a izbucnit în Poligonul Babadag, în urma activităţilor executate de militari francezi, respectiv trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de şanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localităţile Sălcioara şi Enisala.

După lichidarea incendiului, reprezentanţii Poligonului Babadag şi ai partenerului francez urmează să evalueze pagubele produse, să stabilească valoarea despăgubirilor şi modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare, a precizat MApN.