Guvernul japonez: Participarea președintelui Vladimir Putin la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, nu va fi permisă

Tokyo intenționează să nu permită participarea președintelui rus Vladimir Putin la funeraliile de stat ale fostului premier japonez Shinzo Abe, care vor avea loc pe 27 septembrie, scrie publicația japoneză Sankei, citând surse guvernamentale.

Iul 23, 2022 - 12:38
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul japonez: Participarea președintelui Vladimir Putin la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, nu va fi permisă
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Potrivit publicației, motivul sunt sancțiunile pe care Japonia le-a impus liderului rus după începerea războiului în Ucraina. În același timp, după cum scrie sursa citată, Tokyo nu intenționează să elimine restricțiile de dragul intrării lui Vladimir Putin în țară, dacă acesta își va exprima dorința de a participa la înmormântare.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei nu se așteaptă la vizita președintelui rus”, notează articolul.

Putin a construit o relație strânsă cu Abe prin negocierile din Teritoriile de Nord (n.red. Kurilele de Sud), dar este în prezent supus unei interdicții de facto de imigrare ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus nu va merge la ceremonia de adio pentru Abe, explicând că prezența reprezentanților Rusiei depinde de regulile protocolului.