Fost polițist din Minneapolis, condamnat la închisoare, pentru că nu a intervenit în cazul uciderii lui George Floyd

Thomas Lane, un fost ofițer de poliție din Minneapolis, a fost condamnat joi la doi ani și jumătate de închisoare pentru rolul pe care l-a avut în uciderea lui George Floyd, bărbatul de culoare a cărui moarte a declanșat proteste în întreaga lume față de nedreptăți rasiale, a anunțat un purtător de cuvânt al tribunalului din St. Paul, potrivit Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Fost polițist din Minneapolis, condamnat la închisoare, pentru că nu a intervenit în cazul uciderii lui George Floyd
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Judecătorul districtual american Paul Magnuson l-a condamnat pe Thomas Lane într-o sală federală de judecată din St. Paul, fostul polițist fiind găsit vinovat la acuzația că l-a privat pe Floyd de drepturile sale civile și că a contribuit la moartea acestuia, în timpul încercării de a-l aresta, neintervenind.

Magnuson a ordonat, de asemenea, ca Lane să fie pus în libertate condiționată timp de doi ani după ce își va ispăși pedeapsa în închisoare, a precizat un al tribunalului pentru Reuters.

Lane, în vârstă de 39 de ani, a fost unul dintre cei patru ofițeri care au fost chemați să intervină la un magazin din Minneapolis pe data de 25 mai 2020 și care au încercat să îl aresteze pe Floyd sub suspiciunea că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a-și cumpăra țigări.

În timpul confruntării, ofițerul de rang superior de la fața locului, Derek Chauvin, l-a imobilizat pe Floyd la pământ, încătușat, ținându-i un genunchi pe gât timp de mai bine de nouă minute, ceea ce i-a provocat moartea.

În februarie, Lane, împreună cu alți doi foști ofițeri, Tou Thao și Alexander Kueng, au fost găsiți vinovați de un juriu federal pentru implicarea lor în moartea lui Floyd. Nu a fost stabilită o dată pentru pronunțarea sentințelor lui Thao și Kueng.

În timpul procesului, procurorii federali au susținut că cei trei bărbați știau, datorită pregătirii lor și a „decenței umane de bază”, că aveau datoria de a-l ajuta pe Floyd în timp ce acesta implora pentru a-i fi salvată viața, înainte de a-și pierde conștiența sub genunchiul lui Chauvin, dar nu au făcut-o.

La începutul lunii iulie, Chauvin a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, fiind găsit vinovat de încălcarea drepturilor civile ale lui Floyd. Chauvin a fost, de asemenea, condamnat pentru crimă intenționată de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență de gradul doi, într-un proces din 2021.

El ispășește o pedeapsă simultană de 22 de ani și jumătate pentru această condamnare. În luna mai, Lane a pledat vinovat la acuzațiile de complicitate la omor prin imprudență și a fost de acord cu o pedeapsă de trei ani de închisoare.