Ministrul Educației: Cariera didactică trebuie să fie mai atractivă, prin mai multe modalități, începând cu nivelul de salarizare

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară că, pentru a-i atrage pe absolvenţii universităţilor să aleagă o carieră în învăţământ, domeniul trebuie făcut atractiv, pornind de la nivelul de salarizare, potrivit Libertatea.

Iul 21, 2022 - 06:21
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației: Cariera didactică trebuie să fie mai atractivă, prin mai multe modalități, începând cu nivelul de salarizare
Foto: Sorin Cîmpeanu/ Facebook

Potrivit ministrului Cîmpeanu, în prezent, cariera didactică este puternic deformată.

„Trebuie să o facem atractivă prin mai multe modalităţi. (…) Pe primul loc este atractivitatea salarială. Este pentru prima dată când o lege sectorială, legea educaţiei, prevede explicit lucruri despre nivelul de salarizare al profesorilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea publică pe tema proiectului legii educaţiei, organizată de Alianţa „O Voce pentru Educaţie”.

Concret, spune ministrul, profesorii trebuie să-şi poată începe cariera de la un nivel egal cu salariul mediu pe economia naţională din anul precedent încheiat.

Deci, dacă vrei să fii profesor, ca o recunoaştere a statutului şi importanţei acestei profesii, salariul este un factor important, dar nu este nici pe departe singurul. (…) Profesorul trebuie să îşi redobândească statutul social şi profesional pe care educaţia îl merită”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.