Ministrul Apărării, despre achiziția de drone militare: „Probabil că se va finaliza în scurt timp această achiziţie”

Ministrul Vasile Dîncu a declarat, luni, că achiziţia de drone militare va fi încheiată „în scurt timp” după ce în urmă cu circa o lună MApN a anunţat stoparea procedurii ca urmare a unor neconformiţăţi „dintre caracteristicile produsului ofertat de agentul economic şi cerinţele tehnice cuprinse în caietul de sarcini”.

Iul 19, 2022 - 06:48
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Apărării, despre achiziția de drone militare: „Probabil că se va finaliza în scurt timp această achiziţie”
Foto: Captură Video

Este un proces de achiziţie care se află încă în curs. Sunt negocieri pe care comisia noastră de înzestrare le face cu cel care a câştigat licitaţia, ca să corespundă perfect cerinţelor iniţiale pe care cei care au participat la licitaţie le-au formulat ca fiind oferta lor. Probabil că o să avem în scurt timp un comunicat pe această temă. Probabil că se va finaliza în scurt timp această achiziţie”, a explicat acum ministrul.

Astfel, programul dedicat dronelor militare va deveni operaţional. „Vom avea şi alte programe, probabil, pentru că şi în România se produc drone şi nu numai dronele sunt singurul element de apărare a unei ţări”, a adăugat Dîncu, citat de adevărul.ro.

Reamintim că, iniţial, două firme israeliene – Elbit Systems şi Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentaţia de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece modelul propus de aceasta, drona Tactical Heron, nu îndeplinea una din condiţiile procedurii, adică nu a fost deja livrată într-o ţară NATO.

Israelienii de la Elbit Systems au propus producţia în România a dronelor Watchkeeper X ca soluţie pentru Ministerul Apărării Naţionale, în cadrul programului de înzestrare UAS-TO susţinând că acest model de dronă are experienţa a peste 1.000.000 de ore operaţionale de zbor acumulate de Marea Britanie şi Israel în diferite teatre de operaţii, mai arată compania. În plus, compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, a promis că va colabora cu parteneri locali din industria românească (Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET şi SIMULTEC), creând locuri de muncă şi facilitând transferul de tehnologie şi know-how pentru producţie, asamblare şi export.