Sorin Cîmpeanu, despre legea educației: Rezultatele sistemului actual au nemulţumit pe toată lumea

Ministrul Educaţiei a explicat motivele pentru care este necesară modificarea Legii Educaţiei. Potrivit ministrului, atât elevii, cât şi profesorii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au libertate în ceea ce priveşte programa şcolară, fiind astfel nevoie de un „traseu educaţional mai flexibil, mai bine adaptat” intereselor şcolarilor. Ministrul a mai arătat că noile modificări vor oferi o educaţie individualizată elevilor.

Iul 18, 2022 - 19:48
Urmărește-ne peGoogle news
Sorin Cîmpeanu, despre legea educației: Rezultatele sistemului actual au nemulţumit pe toată lumea
Foto: Guvernul României

Schimbăm pentru că ne dorim o educaţie de calitate, responsivă şi suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică şi curriculară, o mentalitate, o conduită şi, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru că vrem să susţinem în egală măsură excelenţa şi echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului şi demnităţii profesiei de dascăl, inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu într-un comunicat de presă.

Ministrul a mai explicat că „în ultimii ani, rezultatele sistemului actual au nemulţumit pe toată lumea/întreaga societate, iar analfabetismul funcţional a rămas constant sau chiar a crescut, ceea ce duce, evident, la rezultate slabe în materie de învaţare relevantă pentru o viaţă independentă şi deplină”.

De asemenea, Cimpeanu a mai explicat că „sistemul de învăţământ se răsfrânge asupra vieţii tuturor” şi că „avem nevoie de absolvenţi autonomi, de absolvenţi care să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor şi să gândească critic, de absolvenţi care să caute soluţii creative, şi nu bazate pe şabloane, la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenţi care să fie antreprenori sau să muncească eficient şi să plătească impozite şi taxe în România, astfel încât banii investiţi în educaţie să se întoarcă în sistemul de învăţământ şi în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenţi care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor, şi nu doar reproducând tipare existente”.

Ministrul a explicat că modificarea este necesară pentru a conferi mai multă libertate profesorilor şi elevilor, astfel încât, fiecare elev să îşi poată atinge potenţialul maxim. „Schimbăm pentru că fiecare elev din învăţământul românesc trebuie să-şi poată atinge potenţialul maxim şi să fie valorizat în contexte sociale şi de învăţare cât mai variate şi cât mai atractive. (...) Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulţumiţi de programe şi de lipsa lor de libertate în crearea de conţinuturi adaptate la nevoile clasei şi ale copiilor cu care lucrează. (...)  Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulţumiţi că nu este posibilă o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesaţi, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, în funcţie de interesul lor şi de planurile de viitor”, a mai arătat şeful de la ministerul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai arătat că nici în ceea ce priveşte învăţământul profesional, programele liceelor nu mai sunt relevante pe piaţa muncii, fiind învechite. „Schimbăm pentru că relevanţa învăţământului profesional pentru piaţa muncii a fost contestată, pe bună dreptate, pentru că şcolile profesionale/liceele tehnologice funcţionează pe modele învechite, fără o colaborare suficientă cu mediul economic. (...) Schimbăm pentru că elevii trebuie sa aibă acces la un traseu educaţional mai flexibil, mai bine adaptat intereselor lor, care să poată identifica talentele şi aptitudinile de la o vârstă cât mai fragedă şi care să îi orienteze spre atingerea potenţialului maxim”, a mai susţinut Sorin Cîmpeanu

Schimbăm pentru că părinţii trebuie sa aibă un feedback obligatoriu, pentru ca fişele posturilor didactice sa poată fi modificate în acest sens, în paralel şi în conformitate cu un nou Regulament de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar”, a mai arătat ministrul. 

Cîmpeanu a mai explicat că „publicul larg/societatea percepe sistemul de învăţământ drept unul învechit, în care structurile sunt aceleaşi ca în urmă cu zeci de ani, în care iniţiativa profesioniştilor se îneacă în birocraţie şi într-un centralism excesiv”.

„Pentru a raspunde tuturor acestor provocări, noile legi pornesc exact de la nevoile elevului, identificate pe parcursul a peste 6 ani de consultări în proiectul România Educată. Şi aici vorbim nu numai de nevoi educaţionale! Vorbim şi de nevoi socio-emoţionale, de nevoia de incluziune şcolară, de nevoia de desegregare, de nevoia de confort şi siguranţă în spaţiul şcolar, de nevoia de a fi acceptat necondiţionat şi valorizat tocmai prin respectarea particularităţilor de vârstă şi individuale, astfel încât elevul să fie beneficiarul unei EDUCAŢII INDIVIDUALIZATE urmărite printr-un instrument psihopedagogic de monitorizare şi progres: portofoliul educaţional”, a conchis şeful ministerului Educaţiei.