Ministrul Apărării: Sper în înțelepciunea Parlamentului, că în sesiunea viitoare vom aduce echitate sistemului de pensii militare

Ministrul Apărării a vorbit despre echitatea sistemului de pensii militare, într-un interviu pentru DCNews.

Iul 17, 2022 - 18:13
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Apărării: Sper în înțelepciunea Parlamentului, că în sesiunea viitoare vom aduce echitate sistemului de pensii militare
Foto: Vasile Dîncu/Facebook

„Ni s-a cerut, sigur, printre altele, pentru că va fi un consultant Banca Mondială, care, după cum au văzut oamenii care au proiectat acest lucru, a vrut ca Banca Mondială să ne facă printr-un contract, un nou sistem de pensii. Nici nu putem, o parte din sistemul militar este secret de stat, deci nici nu putem să aruncăm bazele noastre de date în acolo. Dar să vă spun de fapt, cum s-a ajuns la asta, pentru că ne-a explicat foarte bine ministrul care se ocupă acum de integrare europeană și de proiectele europene.

De fapt, s-a ajuns la această scandaloasă idee că trebuie plafonat în viitor la 9,5 procentul pensiilor din PIB, pentru că a fost pus ca un fel de garanție a faptului că vom putea plăti partea de împrumut din PNRR. Adică, într-un fel, inteligența care a gândit, inteligența între ghilimele, a pus gaj pensiile oamenilor și sistemele de pensii sunt în toată Europa, astea sunt sisteme care țin de independența și suveranitatea fiecărui stat, în funcție de posibilități, în funcție de trecut, de banii care va aveau în viitor", a explicat Vasile Dîncu, pentru DCNews.ro.

"Nu vom putea fi de acord cu acest lucru, s-a încercat de fapt să se elimine acest atribut important al suveranității printr-o plafonare artificială, doar că și gaj că vom putea plăti împrumuturile din PNRR. Nici nu mai este cazul acum. Am vorbit cu ministrul de Finanțe, cifrele pe care le arată Ministerul de Finanțe în acest moment, arată că avem o îndatorare sub 50%. Stăm bine din perspectiva asta, deci nici nu ar fi nevoie de acest reper din PNRR.

Însă, din păcate, se poate crea panică și vreau să spun atât eu, cât și ministrul de Interne, nu putem fi de acord clar cu această introducere a pensiilor militare în sistemul de pensii speciale, pentru că este un neadevăr și nu corespunde realității. Deci este clar, ne interesează și pe noi modernizarea sistemului, ne interesează acest lucru, dar primul lucru și cel mai important este pentru noi, la pensiile militare, să reușim ca să le facem echitabile și acest lucru le avem în Parlament. Sper că în înțelepciunea Parlamentului, în viitoarea sesiune vom reuși să aducem cât de cât un pic de lumină în ceea ce privește echitatea sistemului de pensii militare", a mai declarat Dîncu, potrivit sursei citate.

Sursa: DCNews, DCBusiness