Pensionar de 81 de ani, imobilizat de polițiști, după ce a devenit violent într-un magazin

Poliţiştii argeşeni au intervenit vineri seara pentru aplanarea unui scandal izbucnit într-un magazin din comuna Lunca Corbului - Argeş şi au încătuşat un bărbat de 81 de ani, aflat sub influenţa alcoolului.

Iul 16, 2022 - 14:38
Urmărește-ne peGoogle news
Pensionar de 81 de ani, imobilizat de polițiști, după ce a devenit violent într-un magazin
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Lunca Corbului au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană vârstnică, posibil aflată sub influenţa alcoolului, ar fi agresat o altă persoană, în timp ce se afla în incinta unui magazin de pe raza aceleiaşi localităţi.

Oamenii legii s-au deplasat la locul indicat, unde au identificat persoanele implicate în altercaţie şi au utilizat forţa pentru imobilizarea unui bărbat de 81 de ani, din Lunca Corbului.

„Având în vedere că la momentul intervenţiei, în prezenţa poliţiştilor, cel în cauză s-a manifestat agresiv, fără a da curs solicitării poliţiştilor de a înceta, acesta a fost imobilizat, încătuşat şi condus la sediul Secţiei de Poliţie Rurală Lunca Corbului”, a precizat, sâmbătă, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, potrivit Adevărul.ro.

Persoana agresată de bătrân nu a dorit însă să formuleze împotriva bărbatului plângere pentru loviri sau violenţe.

„În continuare, bărbatul în cauză, de 81 de ani, din aceeaşi localitate, a fost condus la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate”, mai precizează IPJ Argeş.

Legea 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române (cu modificările aduse prin Legea 192 din 2019), are cuprinse în enunţ condiţiile în care poliţiştii pot utiliza forţa şi mijloacele din dotare, pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.

Folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie însă să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei.

„Folosirea mijloacelor de constrângere încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă”, se arată în lege.

Dacă folosirea mijloacelor de constrângere se face în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege, se înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă a poliţistului pentru pagubele produse, iar pentru eventualele pagube produse prin faptele poliţistului, se angajează răspunderea statului, în condiţiile legii.

Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului, potrivit art. 31 alin. (1) lit. m)-o) sau referitoare la:

a) conducerea la sediul poliţiei sau al altor organe judiciare;

b) efectuarea percheziţiei potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal şi al bagajelor persoanei legitimate, precum şi a vehiculului utilizat de aceasta;

c) aplicarea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare.

Folosirea forţei fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferinţe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei”, se mai arată în Lege.

Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri şi a pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spaţii închise în care se află persoana care se regăseşte în situaţiile prevăzute anterior, în scopul extragerii acesteia.