Ministrul Educației: Din septembrie e prevăzută creșterea salariilor profesorilor cu 43%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă anul acesta au fost puţin peste 5.000 de posturi de titularizare scoase la concurs, anul viitor vor fi peste 20.000 – 25.000 de astfel de posturi, deoarece vor fi disponibile şi acele locuri care nu au normă întreagă. Totodată, el spune că, din septembrie, salariile dascălilor vor crește cu 43%.

Iul 16, 2022 - 12:25
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației: Din septembrie e prevăzută creșterea salariilor profesorilor cu 43%
Foto: Guvernul României

Sorin Cîmpeanu a spus că anul acesta au fost disponibile 5.193 de posuri de titularizare scoase la consurs.

„Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Am avut discipline precum Sociologie sau Filozofie în care au fost câte doar trei posturi în toată ţara. Pentru a fi titularizabile, adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi şansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă. La Geografie, doar nouă posturi în toată ţara au fost, dintre care niciunul în mediul rural”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că anul viitor vor fi disponibile până la 25.000 de astfel de posturi.

„Anul viitor, în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile, estimez că vom avea peste 20.000 – 25.000, deci de cinci ori mai multe, pentru că vom scoate la concurs şi acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puţin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca şi în mediul rural să avem şansa de a avea profesori”, a adăugat Cîmpeanu, la B1 TV.

În același context, ministrul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor cu 43%.

E prevăzută creșterea cu 43% a salariilor profesorilor”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat de când se aplică această majorare, ministrul a răspuns: „Începând din septembrie… Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației”.

Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe. Acum salariul mediu în învățământ e de 6.500 lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional că altfel dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a mai precizat Cîmpeanu.