Vladimir Putin l-a demis pe şeful agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin

Șeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a fost demis vineri, 15 iulie, de Vladimir Putin, prin decret prezidențial, relatează AFP.

Iul 15, 2022 - 18:00
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin l-a demis pe şeful agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Dmitri Rogozin, în vârstă de 58 de ani, va fi înlocuit în funcţie de Iuri Borisov, de 65 de ani, care a deţinut până acum portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.

Fostul șef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos s-a remarcat prin retorica agresivă pro-Kremlin. El a ieşit din universul tern al birocraţilor ruşi cu memele postate pe Twitter sau cu tiradele scandaloase şi provocatoare de pe Telegram.

În cei cinci ani în acest post, el nu a reuşit totuşi să oprească declinul industriei spaţiale ruse, care este depăşită şi care suferă din cauza lipsei de inovare şi a corupţiei.

În 2020, Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spaţiu cu rachetele sale Soiuz vechi, dar fiabile, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a miliardarului Elon Musk.

După declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, Rogozin, care a fost ambasador al Rusiei pe lângă NATO, s-a remarcat prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului, vorbind în mod repetat despre distrugerile pe care le-ar putea provoca armele nucleare ruse.

Cooperarea ruso-occidentală în domeniul spaţiul a fost marcată de atacul Rusiei asupra statului vecin.

Înlocuitorul lui Rogozin provine din rândul militarilor, înainte de postul de vicepremier ocupându-l pe cel de ministru adjunct al Apărării.

Această schimbare intervine în contextul tensiunilor ruso-occidentale tot mai mari. Ruşii şi americanii se acuză, între altele, de ambiţii militare în spaţiu.

Agenţia spaţială rusă activează atât în domeniul civil, cât şi în cel militar, notează AFP.