Ministrul Finanțelor: Modificările aduse Codului Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 - Doar câteva se aplică de la 1 august

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri după ce Givernul a aprobat modificările Codului Fiscal că majoritatea dintre acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi doar câteva se aplică de la 1 august.

Iul 15, 2022 - 17:45
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Finanțelor: Modificările aduse Codului Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 - Doar câteva se aplică de la 1 august
Foto: Guvernul României

România este într-un angajament de reformă accelerată, pe mai multe compenente, de realizare a consilidării fiscale, de foarte mult timp amânate şi care ne-a adus într-o procedură de deficit excesiv în 2020”, a spus Câciu.

Potrivit acestuia, procesul de reformă este şi din perspectiva elementelor de digitalizare a instituţiilor care se ocupă de colectarea veniturilor şi de eliminare a unor excepţii, din zona fiscală, care au condus la distorsiuni şi au produs fenomene cu efecte negative.

Noi am anunţat de la începutul acestui an că această reformă se va face, o ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii şi a proteja capitalul românesc şi veniturile şi a continua într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal bugetar pe termen mediu şi lung”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a menţionat că au avut loc dezbateri cu mediul de afaceri şi s-au făcut ajustări. ”Astăzi am adotat forma finală a Ordonanţei privind modificarea Codului Fiscal, sunt o serie de măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare de la 1 august 2022”, a arătat el.

”O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe aceastp reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului poublic în care s-a solicitat o abordare mai radială”, a spus Câciu, afirmând că Guvernul a considerat că nu este oportun şi necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci să continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri, de reaşezare a sarcinei fiscale pe contributori.

În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede, printre altele:

- creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%,

- creşterea TVA la băuturile cu zahăr la 19%,

-  scăderea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 euro,

- creşterea TVA-ul în HoReCa de la 5% la 9%

- contribuţiile pentru salariile part-time la nivelul salariului minim,

- scăderea pragului pentru facilităţile din construcţii, agricultură şi industria alimentară,

- creşterea taxării veniturilor din jocuri de noroc,

- noi praguri pentru activităţi independente,

- creşterea accizelor al tutun şi alcool,

- schimbarea modalităţii de calcul pentru impozitul pe proprietate.