Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune

Kremlinul a venit cu o reacţia la declaraţia preşedintelui Maia Sandu despre necesitatea dotării Armatei Naţionale cu echipamente moderne din cauza eventualului pericol din partea Rusiei.

Iul 14, 2022 - 21:24
Urmărește-ne peGoogle news
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune
Foto: Quirinale.it/Kremlin.ru

Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune, avantajoase şi bazate pe respectul reciproc”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Agenţia de presă rusă TASS, citată de IPN și Adevărul.

Preşedintele Maia Sandu a spus că evoluţiile războiului din Ucraina determină autorităţile să se gândească tot mai serios la necesitatea modernizării Armatei Naţionale. Şeful statului a menţionat că în cazul unei invazii ruseşti, soldaţii nu pot fi trimişi la luptă fără echipament militar.

Republica Moldova este şi va rămâne o ţară paşnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, aşa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranţă la noi acasă şi vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situaţie foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei. Dar în situaţia în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi… Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Potrivit lui Dmitri Peskov, relaţiile Moscovei cu Kievul nu pot fi comparate cu relaţiile Moscovei cu Chişinău, de aceea declaraţia referitor la un posibil pericol din partea Rusiei este „absurdă”. „Totuşi, Republica Moldova nu s-a transformat... deşi, probabil, au fost doritori... într-un centru „anti-Rusiei” cum a fost în cazul Ucrainei. Acolo este altă situaţie”, a spus el.

Republica Moldova este „o ţară democratică în care lucrurile sunt decise de către popor. La momentul aprobării Constituţiei poporul a decis că trebuie să fim o ţară neutră. Dar ţările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică şi bine echipată. Noi suntem o ţară neutră şi avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii şi să ne prefacem că nu există război”, a punctat preşedintele Republicii Moldova.