Mario Draghi demisionează din funcția de premier al Italiei

Premierul italian Mario Draghi a anunțat joi seară că va demisiona. Draghi a luat această decizie în ciuda faptului că a câștigat un vot de încredere în Parlamentul italian cu câteva ore mai devreme, informează CNN și BBC.

Urmărește-ne peGoogle news
Mario Draghi demisionează din funcția de premier al Italiei
Foto: Governo.it

Vreau să anunţ că în această seară îmi voi depune demisia Preşedintelui Republicii” Sergio Mattarella, a spus Draghi, potrivit unui comunicat de presă.

Criza guvernamentală din Italia a fost provocată după ce Mişcarea 5 Stele (M5S), membră a coaliţiei de guvernare, a decis să nu participe la votul de încredere asupra unui decret-lege discutat în Senat.

Voturile de astăzi în Parlament sunt un fapt foarte semnificativ din punct de vedere politic. Majoritatea care a susținut acest guvern încă de la crearea sa a dispărut", a spus Draghi. Condițiile de realizare a programului „nu mai există”, a adăugat el, mulțumindu-le ministrilor. „Trebuie să fim mândri de munca pe care am făcut-o”, a spus Draghi, potrivit La Repubblica.

Giuseppe Conte, fost prim-ministru şi actualul lider al M5S, a anunţat miercuri seară că senatorii partidului său vor ieşi din sală la votul de încredere solicitat de guvern.

"În aceste zile din partea mea a existat un angajament maxim de a continua pe calea comună, încercând să răspund și la solicitările care mi-au fost adresate de către forțele politice. După cum reiese din dezbaterea și votul de astăzi din Parlament, acest efort nu a fost suficient', a continuat premierul, arătând cu degetul spre exponenții Mișcării 5 Stele, al cărei partid s-a abținut de la votul de încredere, potrivit Il Giornale.

Decretul-lege în cauză conţine un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru ajutorarea familiilor şi firmelor în faţa inflaţiei, dar şi o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma. Or, lupta contra unor astfel de incineratoare reprezintă un element esenţial al politicii M5S.

La votul de săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, partidul a votat pentru încrederea în guvern, dar s-a abţinut ulterior la votul concret asupra decretului-lege.

Regulile sunt însă diferite în Senat, unde votul de încredere coincide cu cel asupra textului în cauză, astfel încât M5S nu va putea recurge la portiţa de scăpare folosită în Camera Deputaţilor. Astfel că, toți parlamentarii M5S au lipsit de la votul din Senat.

Draghi a afirmat de mai multe ori că nu va exista un guvern fără M5S, nici un guvern Draghi-bis fără M5S, chiar dacă numărul de aleşi ai acestui partid nu este suficient pentru a provoca o cădere a executivului.

M5S, câştigător al ultimului scrutin legislativ în 2018, cu 32% din voturi şi o majoritate relativă în parlament, a coborât de atunci constant în sondaje, iar mai mulţi dintre aleşii săi au părăsit partidul.

Creditat în prezent cu 10%-11% dintre intenţiile de vot, M5S încearcă să-şi păstreze o cât mai mare vizibilitate şi să-şi reafirme principiile, pe măsura apropierii alegerilor legislative, prevăzute la începutul anului viitor, dacă o cădere a guvernului nu va provoca între timp devansarea lor.

Sursa: Hotnews.ro