ISU și Primăria Sectorului 4 contestă plata despăgubirilor din Dosarul Colectiv

Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 4 au depus contestații la solicitările executorilor pentru plata daunelor morale la care au fost condamnate în Dosarul Colectiv.

Iul 12, 2022 - 22:58
Iul 13, 2022 - 06:16
Urmărește-ne peGoogle news
ISU și Primăria Sectorului 4 contestă plata despăgubirilor din Dosarul Colectiv
Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Informația a fost făcută publică marți, 12 iulie, de preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, care a reclamat ”o mârlănie” comisă de cele două instituții.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Eugen Iancu face apel la premierul Nicolae Ciucă, la liderul PSD, Marcel Ciolacu, şi la ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ca situaţia să fie remediată fără alte umilinţe pentru victime.

ISU şi Primăria Sector 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 milioane euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond. Deci timp arhisuficient ca cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului. Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S 4 să facă? O golănie, o mârlănie de cea mai joasă speţă. Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a scris, marţi seară, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Potrivit acestuia, depunerea contestațiilor înseamnă 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4, care vor amâna acordarea banilor.

Vă daţi seama? 1600 de noi dosare deschise. Doar motivarea hotărârii din Dosarul Colectiv are 1.096 de pagini. Deci un dosar complet are, să zicem, 1.200 de pagini, înmulţit cu 1.600 de dosare, ajungem în jurul a 2 milioane de coli A4 tipărite, capsate, îndosariate şi prezentate instanţei cu scopul urmărit de a amâna plăţile pentru că, nu-i aşa, ISU şi Primăria S4 nu ştiau de Dosarul Colectiv”, a mai afirmat Eugen Iancu.

Potrivit acestuia, ce fac ISU şi Primăria Sector 4 reprezintă blocarea justiţiei.

Ce fac domnii ăştia de la ISU şi Primăria S4 sub atenta supraveghere a Primului Ministru Nicolae Ciucă, a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, a Ministrului Finanţelor Adrian Câciu şi nu în ultimul rând a preşedintelui Iohannis? Blochează justiţia cu un număr uriaş de dosare menite să amâne câteva luni o plată obligatorie, hotărâtă de justiţia română. Cheltuie din bani publici sume uriaşe pentru plata avocaţilor, dar şi pentru tot efortul ăsta logistic uriaş de a depune peste 1.600 de dosare ce vor trebui reprezentate”, a mai scris Eugen Iancu.

”Mai există Curtea de Conturi în România? Mai există organe de control care să verifice cheltuirea banului public a instituţiilor ISU şi Primăria S4? Dar instituţia insolvenţei mai există? Dacă nu o cereţi voi atunci să o cerem noi. Mai există bun simţ şi respect faţă de cetăţean, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă? Domnule Preşedinte PSD Marcel Ciolacu există respect faţă de noi cetăţenii? Domnule Ministru Adrian Câciu, este simplu trebuie doar să şi vreţi să o faceţi”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Colectiv.

În 12 mai, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul Colectiv.

În 17 iunie, guvernul anunţa că specialişti de la nivelul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei urmează să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse de instanță.

Executivul preciza că M.A.I. a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedea suplimentarea bugetului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu suma de aproape 300 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, pentru plata despăgubirilor.

Sursa: Ziare.com