Spania introduce taxe pentru bănci și companiile din energie: „Trebuie să împărţim în mod corect povara acestei crize”

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat că vor fi introduse, temporar, taxe pe companiile din energie.

Urmărește-ne peGoogle news
Spania introduce taxe pentru bănci și companiile din energie: „Trebuie să împărţim în mod corect povara acestei crize”
Foto: Ministry of the Presidency. Government of Spain

Aceste taxe ar urma să genereze venituri de aproximativ şapte miliarde de euro în 2023-2024, bani care vor finanţa politicile destinate să îi ajute pe cetățenii Spaniei să facă faţă creşterii preţurilor la energie, conform Reuters.

Guvernul de la Madrid estimează că, în 2023 și în 2024, va strânge două miliarde de euro pe an de pe urma acestor taxe impuse pe profiturile excepţionale generate de companiile de utilităţi.

De asemenea, o taxă pe instituţiile financiare ar urma să aducă venituri suplimentare de 1,5 miliarde de euro pe an, a spus premierul Pedro Sanchez într-un discurs în Parlament.

Trebuie să împărţim în mod corect povara acestei crize, nu cum s-a întâmplat la precedenta criză, când povara a căzut pe cei mai vulnerabili”, a spus Sanchez.

După anunțul făcut de premierul Spaniei, acţiunile băncilor spaniole au înregistrat scăderi puternice. Titlurile CaixaBank au scăzut cu 9%.

Premierul a adăugat că inflaţia, cauzată în mare parte de invazia rusească în Ucraina, este cea mai mare provocare pentru Spania. Premierul spaniol a comparat inflația din 2022 cu o „boală care sărăceşte pe toată lumea”. 

Premierul Spaniei a mai anunţat, în Parlament, majorarea cu 100 de euro pe lună a burselor pentru elevii de peste 16 ani care primesc deja burse.

De asemenea, Pedro Sanchez a mai anunțat introducerea mai multor bilete gratuite de tren pentru călătorii pe distanţe medii în perioada cuprinsă între luna septembrie şi sfârşitul lunii decembrie.

De asemenea, Pedro Sanchez a anunţat, marţi, că a dat undă verde unui plan de dezvoltare imobiliară care prevede construcţia a 12.000 de locuinţe în Madrid.

Aceste măsuri se adaugă altor iniţiative cu o valoare de nouă miliarde de euro anunţate de Pedro Sanchez în urmă cu două săptâmâni. În total, costurile măsurilor anticriză anunţate în acest an de autorităţile spaniole se ridică la 15 miliarde de euro, potrivit Știrilor ProTV.