Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: Supraimpozitarea pensiilor speciale este o gogomănie

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), crede că supraimpozitarea pensiilor speciale este „o gogomănie", pentru un simplu motiv: legea fundamentală prevede foarte clar principiul justei așezări a sarcinilor fiscale. Astfel, nu se pot face diferențe la impozitare.

Iul 8, 2022 - 13:25
Iul 8, 2022 - 19:38
Urmărește-ne peGoogle news
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: Supraimpozitarea pensiilor speciale este o gogomănie
Foto: Camera Deputaților

Înainte de a aduce în discuție eventuale impozite, în România ar trebui definită pensia specială, susține Augustin Zegrean. De asemenea, magistratul a explicat punctual de ce nu pot fi supraimpozitate aceste venituri.

Nu e o discuție nouă. De fiecare dată când merge prost economia se vorbește despre impozitarea sau desființarea pensilor speciale. Nu-s foarte mulți bani acolo, nu vor salva economia cu banii ăștia. Niciodată nu am auzit ‘hai să ne ocupăm să mărim pensiile mici, nu să le reducem pe alea mari’. Dar asta e o altă discuție și nu vreau să intru în ea…

Deci Constituția are un text care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale. Acest text trebuie să-l aibă în vedere Guvernul când vorbește asemenea gogomănii. Nu poți să-l impozitezi pe unul cu 99% și pe altul cu 10 sau 16%. Nu se poate lucrul ăsta!

Pensiile, în general, nu se impozitează și foarte bine! Oamenii care au contribuit la pensii au plătit și impozite pentru banii pe care i-au câștigat, apoi și-au plătit și cotizația pentru pensii. Ce să mai impozitați acolo?”, a declarat Zegrean, pentru B1 TV.

În plus, cunoscutul judecător a vorbit și despre pensiile speciale ale militarilor.

Partea necontributivă… Militarii nu au contribuit niciodată la pensii. Cu ăștia ce faci? Unde îi duci cu pensia?

Și unde-i baza lor contributivă? În general în lume militarii nu contribuie la pensii. Deci ei nu au contribuit cu nimic la pensie”, a mai punctat Zegrean, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, respectiv eliminarea lor, Augustin Zegrean susține că judecătorii CCR nici măcar nu au discutat legea pe fond, pentru că nu a existat un aviz din partea Consiliului Legislativ și nu au fost respectate mai multe termene.