Marian Corcodel, fostul colonel de jandarmerie, a fost condamnat la închisoare pentru furt de motorină

Tribunalul București l-a condamnat joi la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru delapidare pe fostul colonel de jandarmerie, Marian Corcodel, potrivit portalului instanței. Decizia nu este definitivă.

Urmărește-ne peGoogle news
Marian Corcodel, fostul colonel de jandarmerie, a fost condamnat la închisoare pentru furt de motorină
Foto: bad-jr.eu

El le-ar fi cerut subalternilor să fure motorină.

„În calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (în principal, motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional”, arătau procurorii DIICOT la trimiterea dosarului în judecată, în iulie 2020.

În schimb, fostul comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei a scăpat de acuzația de cămătărie întrucât fatpele s-ar fi prescris, a constatat Tribunalul Capitalei. ”Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Corcodel Marian cu privire la săvârșrea infracțiunii de camătă”, se arată în decizia Tribunalului.

Colonelul Marian Corcodel era acuzat de DIICOT că dădea jandarmilor bani cu dobândă între 10 și 20 %, le cerea să garanteze împrumutul cu mașini, case sau terenuri sau le reținea cardul de salariu. Colonelului i se spunea ”Banca Română de Comerț Corcodel”.

Printre cadrele militare fiind chiar uzitată expresia ,,ai cardul la Corcodel” atunci când se dorea a fi ilustrată situația persoanei, provenind din rândul subordonaților, care ajungea să fie îndatorată/debitoare inculpatului, cu sau fără dobândă (au existat situații în care, pentru a-și dovedi mărinimia și generozitatea, inculpatul nu pretindea dobânzi pentru sumele acordate), situație în care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garanție”, arătau procurorii DIICOT.

În schimb, colonelul Corcodel a fost achitat pentru acuzația de grup infracțional organizat.

Fostul său adjunct, Daniel Iancu Preoteasa, a primit 3 ani cu suspendare pentru complicitate la delapidare.

Sursa: G4Media, Ziare.com