Facebook şi Instagram ar putea deveni inaccesibile pentru utilizatorii din Uniunea Europeană

Europenii riscă să vadă serviciile de socializare Facebook și Instagram închise în această vară, deoarece autoritatea de reglementare a Irlandei pentru protecția vieții private vrea să blocheze fluxurile de date ale firmelor către Statele Unite, scrie Politico, potrivit Libertatea.ro.

Iul 7, 2022 - 19:17
Urmărește-ne peGoogle news
Facebook şi Instagram ar putea deveni inaccesibile pentru utilizatorii din Uniunea Europeană
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Facebook ar putea fi restricționat în Europa, după ce comisia irlandeză pentru protecția datelor și-a informat joi omologii din Europa că va bloca Meta, proprietarul Facebook, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA, scrie publicația Politico, citată de Libertatea.ro.

Proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze pune capăt ultimei căi legale a Meta de a transfera mari cantități de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru protecția vieții private.

Decizia nu este deloc pe placul celor de la Meta, care avertizaseră anterior asupra posibilei restricționări a Facebook în Europa.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact privind fluxurile de date între UE și SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. În hotărârea sa, Curtea a îngreunat, de asemenea, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze și ea pe SCC.

Meta – noua denumire a companiei Facebook – a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse.

Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul autorităților naționale europene de reglementare în domeniul protecției datelor, va da fiori probabil și în comunitatea de afaceri în general, care s-a eschivat cu privire la modalitatea de a continua să trimită date din Europa către SUA după decizia instanței supreme a UE din 2020, notează Politico.

UE și SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text privind transferul de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic indiferent de ordinul irlandez. În martie, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile privind detaliile juridice au intrat în impas și este puțin probabil ca un acord final să fie încheiat înainte de sfârșitul anului.

Un purtător de cuvânt al autorității irlandeze a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare în materie de confidențialitate, care au acum la dispoziție o lună pentru a-și da avizul, dar nu a dorit să discute detaliile deciziei.

„Acest proiect de decizie, care face obiectul revizuirii de către autoritățile europene de protecție a datelor, se referă la un conflict între legislația UE și cea a SUA, care este în curs de soluționare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta. „Salutăm acordul dintre UE și SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date peste granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate.

Sursa: Libertatea.ro