FBI şi MI5 avertizează cu privire asupra ameninţării tot mai mari de spionaj industrial din China

Directorul FBI, Christopher Ray a spus că Beijingul foloseşte „toate instrumentele de care dispune” pentru a fura tehnologie occidentală.

Iul 7, 2022 - 06:39
Urmărește-ne peGoogle news
FBI şi MI5 avertizează cu privire asupra ameninţării tot mai mari de spionaj industrial din China
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Spionajul industrial din partea Chinei este o ameninţare tot mai mare pentru companiile occidentale, transmite The Financial Times, citându-i pe directorul FBI, Christopher Wray, şi pe şeful serviciului britanic de contrainformaţii MI5 Ken McCallum, care au vorbit despre subiect la o conferinţă de presă comună, la Londra.

„Guvernul chinez reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru afacerile occidentale şi mult mai mult decât îşi dau seama mulţi antreprenori sofisticaţi”, a spus Ray. „Când aveţi de-a face cu o companie chineză, să ştiţi că aveţi de-a face şi cu guvernul chinez, adică cu MGB şi cu PLA [Ministerul Securităţii de Stat al Republicii Populare Chineze şi cu Armata Populară de Eliberare a Chinei]”.

Directorul FBI a mai menţionat că Beijingul, angajându-se în spionaj industrial, foloseşte adesea mecanismul SPAC (companie de achiziţie cu scop special) pentru a fura informaţii comerciale de la companiile occidentale. SPAC este o companie specializată în fuziuni şi achiziţii, care este creată de investitori şi listată la bursă. Prin fuzionarea cu SPAC, o companie obişnuită devine publică, cheltuind un minim de fonduri pentru a fi listată la bursă. Potrivit lui Ray, serviciile de informaţii chineze, folosind investitori SPAC, au acces la secretele comerciale ale companiilor occidentale care le interesează.

Ray a acuzat Beijingul că foloseşte „toate instrumentele de care dispune” pentru a fura tehnologia occidentală, menţionând că FBI deschide o nouă investigaţie de spionaj chinez la fiecare 12 ore. În acelaşi timp, evaluarea ameninţărilor reprezentate de agenţiile de informaţii chineze devine din ce în ce mai dificilă, întrucât Beijingul restricţionează accesul la datele necesare pentru „due diligence”.

La rândul său, McCallum a spus că în Marea Britanie, numărul investigaţiilor legate de spionajul chinez a crescut de şapte ori din 2018. În ultimii trei ani, MI5 a fost forţat să „îşi dubleze eforturile” pentru a demasca spionajul industrial al Chinei, a spus el. „China este cea mai periculoasă dintre toate ameninţările, în sensul că pătrunde în multe domenii ale ţării noastre”, a spus McCallum.

Şeful MI5 a mai remarcat că aproximativ 150.000 de studenţi chinezi studiază la universităţile britanice. Recent, 50 dintre ei au fost deportaţi pentru că aveau legături cu agenţiile de informaţii chineze. Ray şi McCallum au îndemnat companiile să fie precaute dacă fac afaceri cu companii chineze.

Sursa: Adevărul.ro