Jaroslaw Kaczynski atenționează băncile poloneze că vor fi supraimpozitate, dacă nu măresc dobânzile la depozite

Bănci poloneze vor fi impozitate mai mult dacă nu oferă clienţilor dobânzi mai ridicate la depozitele lor, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia.

Urmărește-ne peGoogle news
Jaroslaw Kaczynski atenționează băncile poloneze că vor fi supraimpozitate, dacă nu măresc dobânzile la depozite
Foto: Gov.pl

Prin afirmaţia sa, Jaroslaw Kaczynski sporeşte presiunile guvernamentale asupra sectorului pentru a împărţi cu deponenţii beneficiile rezultate în urma majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Banca Centrală a Poloniei (NBP) a majorat rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind profiturile băncilor dar restrângând bugetul gospodăriilor, într-o ţară în care ratele variabile ale dobânzilor la creditele ipotecare reprezintă regula generală.

„Nu vreau să decid pentru bancheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mai puţin din valoare când sunt depozitaţi la bancă", a afirmat Kaczynski într-un discurs rostit în oraşul Bialystok, în estul ţării.

„Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri şi asta este", a adăugat oficialul polonez.

Anteriorul, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat băncile pentru că nu oferă deponenţilor un nivel corespunzător al dobânzii şi a declarat că va folosi „puterea de convingere" pentru a le face să ofere mai mult.