Viktor Orban a declarat că Ungaria trebuie să-şi crească radical capacităţile de apărare

Ungaria își va accelera programul de dezvoltare a apărării, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, potrivit Reuters, citat de Hotnews.ro. „Trebuie să ne creștem în mod radical capacitățile de apărare", a declarat Orban.

Iul 1, 2022 - 10:53
Urmărește-ne peGoogle news
Viktor Orban a declarat că Ungaria trebuie să-şi crească radical capacităţile de apărare
Foto: Viktor Orban/ Facebook

Premierul ungar a reiterat că interesul țării sale este ca războiul din Ucraina vecină să se încheie cât mai curând posibil.

Vorbind după summitul NATO, în cadrul căruia alianța a convenit să primească și Finlanda și Suedia, Orban a declarat că încet-încet „realitățile militare" se manifestă în Ucraina, deoarece țara pierde mulți soldați în fiecare zi și, deși frontul pare încă departe de Ungaria, această situație s-ar putea schimba.

Acesta a reiterat că Ungaria, în calitate de aliat al NATO, trebuie să rămână în afara războiului.

Trebuie să pornim motoarele... și să accelerăm programul nostru de dezvoltare a apărării", a spus Orban.

Orban, care a fost reales în aprilie pentru al patrulea mandat consecutiv cu o majoritate zdrobitoare, a declarat că Ungaria nu este dispusă nici măcar să negocieze cu privire la un eventual embargou al UE sau la limitări ale importurilor de gaze rusești, deoarece acest lucru ar submina economia ungară.

„Nu de sancțiuni ar fi nevoie, ci de o încetare imediată a focului și de discuții de pace", a spus Viktor Orban, adăugând că pacea este necesară și pentru a reduce ceea ce el a numit "inflația de război".

Potrivit Hotnews.ro, inflația din Ungaria este de două cifre, în pofida plafoanelor de prețuri la carburanți, facturi de energie și alimente de bază, ceea ce a forțat marți Banca Națională a Ungariei să majoreze cu mult rata de bază, până la 7,75%.