Finanțare de 40 de milioane de euro pentru întărirea forțelor armate ale Republicii Moldova, acordată de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană (UE) a anunţat astăzi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în vederea întăririi capacităţilor forţelor sale armate în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, informează AFP, citată de TVR.

Urmărește-ne peGoogle news
Finanțare de 40 de milioane de euro pentru întărirea forțelor armate ale Republicii Moldova, acordată de Uniunea Europeană
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Fondurile provin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european, arată într-un comunicat Consiliul European, instanţa statelor membre ale UE.

Ajutorul european nu presupune armament, precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, finanţarea va permite furnizarea de echipamente, bunuri şi servicii pentru a întări capacităţile logistice şi mobilitatea unor unităţi ale forţelor armate ale Republicii Moldova. De asemenea, le va ajuta să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să-şi consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice.

Republica Moldova a beneficiat deja de o finanţare de 7 milioane de euro din partea Facilităţii Europene pentru Pace în decembrie 2021, pentru serviciul său de sănătate militară şi pentru un batalion de geniu.

Facilitatea Europeană pentru Pace a fost înfiinţată în martie 2021. Dotată cu un buget de 5,7 miliarde de euro pentru 7 ani, îi permite UE să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile unor ţări terţe şi organizaţii regionale şi internaţionale în domeniul militar şi al apărării.

UE a deblocat 2 miliarde de euro în 4 tranşe pentru a finanţa furnizarea de arme pentru Ucraina.