Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează AFP.

Urmărește-ne peGoogle news
Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk
Foto: Captură Video Volodimir Zelenski

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria'', a declarat Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, afirmând că „presiunea pentru sancţiuni'' împotriva Damascului, aliatul Rusiei, „va fi şi mai mare''.

Este un fapt nesemnificativ'', a menţionat el, subliniind semnarea cu Bruxelles-ul a unui acord pentru un regim de „transport fără viză'' pentru mărfurile care vin din Ucraina în Uniunea Europeană.

Siria, aliat al Rusiei, a anunţat miercuri că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Ucraina, devenind astfel prima ţară străină care face acest lucru.

Până în prezent numai Moscova a recunoscut în februarie independenţa celor două regiuni, aflate în estul Ucrainei.

Nu este pentru prima dată când Siria îşi exprimă susţinerea pentru teritorii recunoscute de Rusia ca independente. În 2018, Damascul a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud în Georgia.