Vladimir Putin: Occidentul și NATO nu vor bine Ucrainei, doar își apără propriile interese. Au ambiții imperialiste

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat, miercuri, "ambiţiile imperialiste” ale NATO, despre care a spus că încearcă să-şi afirme „hegemonia” prin conflictul ucrainean.

Iun 30, 2022 - 08:16
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin: Occidentul și NATO nu vor bine Ucrainei, doar își apără propriile interese. Au ambiții imperialiste
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

„Ucraina şi binele poporului ucrainean nu este obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile interese”, a afirmat Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe de presă la Aşkhabad, capitala turkmenă. „Ţările conducătoare ale NATO doresc (...) să-şi afirme hegemonia, ambiţiile lor imperiale”, a declarat lliderul de la Kremlin, conform AFP.

Alianţa Atlantică şi „mai presus de toate, Statele Unite au avut nevoie de multă vreme să aibă un inamic extern în jurul căruia să-şi unească aliaţii”, potrivit lui Vladimir Putin. „Iranul nu a fost bun pentru asta”, a spus el. "Le-am dat această şansă, şansa de a-i uni pe toţi cei din jurul lor”, a spus ironic Vladimir Putin.

În schimb, Vladimir Putin a asigurat că nu are nicio problemă cu o posibilă aderare a Finlandei şi Suediei la NATO. „Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina”, a declarat liderul de la Kremlin, înainte de a adăuga: „Dacă Finlanda şi Suedia vor, lăsaţi-le să adere. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”.

Dar „în cazul dislocării de contingente militare şi de infrastructură militară acolo, vom fi obligaţi să răspundem simetric şi să creăm aceleaşi ameninţări la adresa teritoriilor din care emană ameninţările la adresa noastră”, a avertizat Vladimir Putin.

Procesul de aderare pentru Suedia şi Finlanda, care au decis să se alăture Alianţei ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina în desfăşurare din 24 februarie, a fost lansat oficial miercuri, la summitul NATO de la Madrid.