Legea de renunțare la cărbune până în 2030 ar putea fi modificată - PSD: Nimic nu se închide până nu se pune altceva în loc

PSD a anunţat, miercuri, că va modifica proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât nicio unitate de producţie de energie nu va fi închisă până când nu se pun în funcţiune unităţi de producţie echivalente. Închiderea termocentralelor pe cărbune ar trebui realizată până la finalul lunii, aşa cum şi-a asumat România în PNRR.

Iun 29, 2022 - 15:42
Urmărește-ne peGoogle news
Legea de renunțare la cărbune până în 2030 ar putea fi modificată - PSD: Nimic nu se închide până nu se pune altceva în loc
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

PSD anunţă că în urma intervenţiei experţilor social-democraţi Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:

-Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producţie de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcţiune unităţi de producţie echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă, ceea se închide nu se desfiinţează, ci intră în conservare.

-Toate unităţile pe bază de lignit şi huilă care vor fi închise, vor fi conservate şi vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate”, arată un comunicat de presă al social-democraţilor.

Partidul a mai transmis că „susţine categoric toate politicile de reducere a poluării şi de tranziţie către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, se mai precizează în comunicat”.

Anunţul vine în contextul în care PSD a cerut ca ministrul Energiei să vină cu soluţii alternative în cazul închiderii termocentralelor pe cărbune, demers prevăzut într-o ordonanţă, ce ar trebui adoptată la finalul lunii, aşa cum şi-a asumat România în PNRR.

Potrivit social-democraţilor, având în vedere că, în ceea ce priveşte energia, se poate renegocia întregul capitol, trebuie rediscutate termenele pentru închiderea producţiei pe bază de cărbune.